Googlemaps koster penger?

Skrevet av Frode Bjerved

Kart fra google er ikke lenger "allemannseie". Søkemotorgiganten sin karttjeneste har endret vilkårene. Hva betyr dette for våre kunder?

Først for å betrygge dere: for de fleste nettsider vil tjenesten fra google fortsatt ikke ha noen kostnad.

 

Hvorfor endrer de?

Bakgrunnen for endringen kan blant annet være den massive mengden trafikk og søk i kartjenesten til google, Googlemaps. Det har lenge vært vanlig praksis å benytte seg av integrerte google maps på nettsidene for å gi brukere en enkel måte å finne lokasjonen til selskapet.

Dette har lenge vært gratis og google har ikke hatt noen restriksjoner på bruken. Det ble endret i 2018. Google vil gjerne at alle fremdeles kan benytte seg av kartfunksjonen på sine nettsider. Det de ønsker er å få betalt for de domenene som har MYE trafikk på karttjenestene sine.

 

Hva vil det si for deg?

For veldig mange nettsider med enkle kartopplag, (som vil si mange av våre kunder ) vil tjenesten fremdeles ikke ha noen kostnad.  Google har endret slik at man må knytte kartet til en googlekonto. Skal dere ha kart på nettsidene dere vil vi hjelpe dere oppsettet.

 

Hva er endringen google har gjort og hva koster det?

For å integrere et google maps på et nettsted nå så må man ha en API nøkkel. Denne nøkkelen kan man skape ved å lage seg en googlekonto - og oppgi betalingsinformasjon (som kontaktinformasjon og et kredittkort).

Måten google har satt opp sin priskalkyle er at man får en kredit hver måned. Så kan man ha X antall oppslag på API nøkkelen (kartet) sitt hver måned uten at dette koster noe, det er innenfor "kredit grensen" google gir. Kommer man da over denne trafikken, så må man betale for all trafikken. Pr i dag er kostnaden av bruken litt avhengi av hva type "kartjenester" man vil benytte, eks om man skal ha tilgang til  streetview.

De enkleste karttjenestene er ut fra det vi forstår gratis enn så lenge, men mer avanserte løsninger vil komme til å koste etter man har en del tusen kartoppslag pr måned.

 

For våre eksiterende kunder

Det vi ser som naturlige konsekvenser av dette er at vi ikke lenger kan sitte på denne googlekontoen selv, og må flytte dette ansvaret over på våre kunder. Vi ønsker å gjøre dette så enkelt som mulig for våre kunder. Vi tenker at dette løses enkelt på følgene måter: Enten ved å erstatte kart med bilder som heller åpner en lenke til googlemaps, eller ved at kundene selv oppretter en api nøkkel som vi benytter. Da kan de forsette å bruke kartet sitt på akkurat samme måte som før.

En tilsvarende løsning for statisk kart på nettsidene er Googles løsning som er: å erstatte kartet med et bilde og lenke ut til en ny googlemaps side. Forskjellen er at de har laget en løsning som automatisk lager kartbilde for brukerne som vises på nettstedet ditt. Denne løsningen kreves fremdeles en API nøkkel, men vil ikke koste noe penger uavhengi av bruk/trafikk.

 

Slik lager du en API nøkkel selv:

Bruk denne lenken og følge stegene til du har laget en api nøkkel. Du må fylle inn betalingsinformasjon og legge inn et betalingskort for å kunne fullføre oppsettet, selv om du ikke vil bli trukket noe. Det er denne API nøkkelen (som er en slag kodebit) vi i DCode trenger for å kunne gjøre kartet ditt aktivt.

 

 

Lurer dere på noe rundt dette, ta kontakt!

Kilder

https://developers.google.com/maps/billing/understanding-cost-of-use

https://developers.google.com/maps/documentation/embed/start

https://developers.google.com/maps/documentation/embed/usage-and-billing

https://cloud.google.com/maps-platform/user-guide/

 

 

 

Sharing is caring

Del artikkelen på sosiale medier

Mer digitalprat

nysgjerrig eller inspirert?

 • news-page

  Er dere klare for ny nettside?

  Spar ekstra kostnader med denne 7 punkts sjekklisten


  Gjennom en årrekke har vi hjulpet små og store foretak til å bli synlige på nett. Ofte er noe av det viktigste i en slik prosess en bevisstgjørelse hos kunden på hva de bør tenke på når de skal på nett. Nedenfor har vi laget en forenklet sjekkliste som ofte er noe vi spør våre kunder om når de skal lage en webside for første gang. 

  Fortsett til innlegget
 • news-page

  Googlemaps koster penger?

  Kart fra google er ikke lenger "allemannseie". Søkemotorgiganten sin karttjeneste har endret vilkårene. Hva betyr dette for våre kunder?

  Fortsett til innlegget