Hvordan starte nettbutikk?

Skrevet av Frode Bjerved

Hva må til for å starte din egen nettbutikk? Hvilke nettbutikk løsninger finnes og hva bør man vurdere.

Hva skal du selge?

Du har en vare eller flere som du nå har tenkt at du kan selge like lett på nett som i butikk. Det er bra, du har fastsatt deg noen priser du må ha for å tjene på varene dine.
Husk at frakt koster, mange nettbutikker operer med "fri frakt". Dette må de selvfølgelig ta hensyn til i prising av varene slik at inntjeningen ikke går tapt i frakten. Har du små enkle produkter å sende i posten er dette stort sett ikke noe problem, det er først på større, tunge varer eller skjøre gjenstander som krever mye innpakning at frakt blir en større kostnad.
Sjekk med Posten / Bring / Budservicer / Rett hjem - for å få en pekepinn hva du kan forvente deg av kostnader.


Varer som krever aldersgrense eller tilatelser

Dette har vært en mindre utfordring på netthandel, da som regel man har krevd betaling via betalingskort/ kredittkort som krever at man er 18 år. Men pga muligheter som å betale med andre metoder (Vipps/ Mastercard /faktura/ gavekort mm) kan dette kreve ekstra tiltak for å kunne verifisere at den som handler er av korrekt alder. Sjekk regelverket rundt dette. Man kan bruke verifiseringstjenester som BankID.

 

Selskapsform og navn

Hvilken selskapsform du skal være (enkeltmannsforetak, AS, ANS osv) er noe du også må ta stilling til. Dette har med hvordan du skal skatte av inntekten av nettbutikken samt hvordan utbytte, og sikkerhet for inntjening skal fordeles, samt hva du er personlig ansvarlig for dersom du skulle ende i konkurs.

Selskapsnavn - pass på at du ikke "kopierer" noen andres navn. Det er mulig noen har copyright eller TM på navn. Sjekk derfor opp i for eksempel Brønnøysundsregisterert.

Domenenavn (www. dittnavnher. no)

Det er lurt å tenke på domenenavn samtidig som man finner et godt selskapsnavn. Ofte er det "unike" navnet man kom opp med allerede registrert hos noen som en .no domene. Sjekk hos en registrartjenester som selger domener om adressen du ønsker er ledig. Kortere og enklere domenenavn er bedre enn lange. Unngå spesialtegn og gjerne æøå i domenenavnet. Tenk at det skal være lett å huske og lett å skrive.

 

 

Betalingsløsning

Her finnes det flere valg. De fleste nettbutikker i Norge har en betalingsløsning fra Klarna, Dibs (Nets) eller PayPal. VIPPS kommer med nye muligheter for nettbetaling, og flere av de andre tilbyderne har og integrert eller skal integerere Vipps.

 

Webside - nettbutikk løsning

Vi anbefaler selvfølgelig å undersøke selv, hvilken nettløsning du skal velge for din butikk. Det er mange tilbydere av løsninger der ute. Har du en veldig enkel butikk, med varer som enkelt kan sendes og ikke har store krav til integrasjoner med lagersystemer, kassasystemer eller regnskapssystemer står du relativt fritt til å velge bland de fleste tilbydere. Har du mer avanserte behov vil vi anbefale å tenke gjennom hva slags erfaringer tilbyder har med lignende løsninger fra før. Hvordan er mulighetene til å tilpasse løsningen til dine behov og kan du enkelt fremdeles redigere innholdet selv slik du vil. Vi i DCode hjelper deg gjerne med å sette opp en nettbutikk, vi har lang erfaring i dette og har jobbet med nettbutikker for en bred rekke med ulike bransjer.

 

Det praktiske

Noe av det å drive butikk er å ha gode rutiner for å håndtere ordre, pakke og sende. Her må du selv finne ut hvordan du best kan bestille varer og drifte en butikk. Ikke bare skal du drive selve butikken, men du skal og ordne med  markedsføring og kundepleie. Hvordan sørger du for at de som har kjøpt noe i butikken din kommer tilbake og kjøper mer? Husk å ha gode avtaler med leverandører på plass før du starter.

 

Les artikkelen om 8 startips for deg som tenker på nettbutikk

Sharing is caring

Del artikkelen på sosiale medier

Mer digitalprat

nysgjerrig eller inspirert?

 • news-page

  Er dere klare for ny nettside?

  Spar ekstra kostnader med denne 7 punkts sjekklisten


  Gjennom en årrekke har vi hjulpet små og store foretak til å bli synlige på nett. Ofte er noe av det viktigste i en slik prosess en bevisstgjørelse hos kunden på hva de bør tenke på når de skal på nett. Nedenfor har vi laget en forenklet sjekkliste som ofte er noe vi spør våre kunder om når de skal lage en webside for første gang. 

  Fortsett til innlegget
 • news-page

  Googlemaps koster penger?

  Kart fra google er ikke lenger "allemannseie". Søkemotorgiganten sin karttjeneste har endret vilkårene. Hva betyr dette for våre kunder?

  Fortsett til innlegget